Danie gotowe, raz!

Garmażeria to określenie produktów spożywczych, które są robione w dużej ilości i sprzedawane jako gotowe danie lub pół-produkt. Najbardziej znane są te, które wymagają od nas wyłącznie obróbki termicznej i stanowią w całości posiłek, czyli popularni przedstawiciele mączni – pierogi lub pyzy. Produkty garmażeryjne znajdziemy też w słoikach, jako pasty, majonezy, sosy, przeciery, ale też konfitury i dżemy. Wyroby kulinarne opatrzone tą nazwą mogą być pieczone, smażone, gotowane, suszone, przecierane czy warzone – istotnym jest, że większość pracy związanej z przygotowaniem obiadu mamy już z głowy.

Nie każdy umie po prostu zaufać sprzedawcy, że prezentowany przez niego produkt będzie smaczny, a przede wszystkim świeży. Garmażeria, podobnie jak produkty ekologiczne i dziczyzna, przechodzą najbardziej surowe testy SANEPID-u, są również najczęściej kontrolowanymi daniami przez tę placówkę. Nie ma więc możliwości, że firma, która nie spełnia wymogów, będzie serwowała nam takie dania. Żeby jednak być całkowicie pewnym warto wybrać się po takie jedzenie, które dodatkowo posiada informacje o niestosowaniu sztucznych barwników, konserwantów i wypełniaczy. Produkty wykonywane w mniejszej ilości, ale częściej będą nie tylko bardziej świeże, ale smakiem z pewnością trafią w nasze upodobania.

Polowanie na obiad

Jeśli mamy czas i chcemy znaleźć produkty o naprawdę wysokiej jakości, najlepiej wybrać te, które są lokalne i nie wystawiają się na co dzień w dużych sklepach, ewentualnie można je spotkać na targach warzywnych lub u małych sprzedawców. Warto zwrócić więc uwagę na stoiska jarmarczne, podczas lokalnych uroczystości, przed świętami oraz na festynach. Dobrze jest wspierać lokalnych sprzedawców, zwłaszcza, że tego rodzaju firmy wręcz prześcigają się w zmyślnym komponowaniu posiłków. Należy pamiętać, że produkty garmażeryjne są podobnej receptury, ale ta bardzo często ulega zmianom – można znaleźć takie, które są pozbawione glutenu, laktozy czy mięsa, albo takie, które eksperymentują ze smakami, łącząc niekonwencjonalne składniki.

Kiedy brak nam czasu na lokalne poszukiwania, albo jesteśmy pewni, że w naszym rejonie nie ma dostawców spełniających nasze oczekiwania kulinarne, możemy zawsze wesprzeć się poszukiwaniami na stronach internetowych. Wiele firm posiada szeroką gamę produktów, które bardzo dokładnie są opisane, łącznie ze składem, atestami, a także w wielu wypadkach propozycją podania lub łączenia z innymi. Czas dostawy jest w większości bardzo szybki i nie ma zagrożenia zepsucia się pożywienia podczas transportu.

Miód zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com